Menu principal:
Acţiune farmacologică:
Antiinflamator prin acţiunea azulenelor, lactonelor sescviterpenice, flavonoidelor, derivaţilor de acid salicilic în sinergism cu fracţiunea proteoglicanică a polizaharidelor. Antispasmodic datorită vitexinei şi alcaloizilor cu efect colagog. Acţiunea hemostatică este datorată în principal alcaloidului betonicină. Mai prezintă acţiune vasoconstrictoare, decongestionantă, astringentă şi cictrizantă datorată în principal azulenelor din uleiul volatil.
Indicaţii:
adjuvant în inflamaţii gastro-
Mod de administrare:
Câte 20 de picături de trei ori pe zi, diluate în puţină apă.
Acţiune farmacologică:
Stimulent stomahic, aromatic şi carminativ, acţiuni date în special de uleiul volatil, care imprimă produsului un miros aromat plăcut şi un gust aromat şi iute. La nivel gastro-
Indicaţii:
adjuvant în tulburări dispeptice, rău de mişcare. Contraindicat în greaţa de sarcină sau la persoanele cu calculi biliari.
Mod de administrare:
Câte 30 de picături, de 2-
Acţiune farmacologică:
Datorită conţinutului în ulei volatil, bogat în camfor şi acetat de bornil, tinctura de salvie are acţiune antispastică, antinevralgică, antibacteriană şi sudorifică. Acţiunea sudorifică se datorează scăderii activităţii glandelor secretorii.
Indicaţii:
Intern -
Extern -
Mod de administare:
Intern -
Extern -
Atenţionare:
Nu se va administra la femeile gravide, datorită conţinutului de tuionă din uleiul volatil care determină excitabilitatea musculaturii netede uterine, favorizând contracţiile.